Nestlé zaprezentowało "ekoczekoladę" bez cukru i włącznie z owocu kakaowca

Koncern Nestlé opatentował recepturę czekolady wytworzonej w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano cukru.

jd
jd
Udostępnij artykuł:
Nestlé zaprezentowało "ekoczekoladę" bez cukru i włącznie z owocu kakaowca

Nestlé opracowało metodę pozwalającą na ekstrakcję miazgi i stosowanie jej do produkcji czekolady, która zachowuje przy tym nie tylko swoją jakość, ale również charakterystyczny smak i teksturę. Po raz pierwszy zastosowano miazgę kakao do naturalnego słodzenia czekolady. Dotychczas produkowano ją z dodatkiem cukrów rafinowanych.

Po raz pierwszy nowa czekolada zostanie zastosowana w batonach KitKat produkowanych na rynek japoński. W innych krajach będzie ona dostępna w przyszłym roku. Czekolada ta znajdzie się w najpopularniejszych markach słodyczy Nestlé.

- Cieszymy się, że możemy zaproponować konsumentom nowy, wyjątkowy produkt. To prawdziwy przełom w tej kategorii - wykorzystujemy naturalną słodycz miazgi kakaowej, zapewniając nowe doznania smakowe - mówi Patrice Bula, szef działu rozwoju biznesu, marketingu i sprzedaży w Nestlé.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"